Cichorei

Cichorei Cichorium intybus

Asteraceae (Composietenfamilie)

De Cichorei bloeit in juli met veel hemels blauwe bloemen langs de wegen.
Deze lintbloemen gaan alleen open als de zon schijnt en na de middag zijn ze al weer uitgebloeid.

De blauwe kleur geeft weer dat de plant verkoeling geeft bij koorts en ontsteking.
De hoekige stengel is hol en ook het blad smaakt bitter. Bitterstoffen werken op de spijsvertering. Ze stimuleren de sapsecreties in het spijsverteringskanaal.Cichorei heeft een milde werking op de lever bij o.a. leverontsteking. Ook ondersteunt het de zuivering van het bloed.
Het levert vitamines B (choline), C en K en enkele mineralen ijzer, kalium, silicium, calcium.

Uit de witte penwortel groeien malse groene bladeren in een rozet, deze bladeren smaken licht bitter en zijn goed samen met de blauwe bloemen als sla te eten. Maar als de stengel begint te groeien wordt het blad te bitter.
De wortel met het bittere witte melksap is het meest geneeskrachtige deel van deze plant. Cichorei werd om zijn voedingswaarde gekweekt. We kennen haar als Witlof en Andijvie. Deze groenten smaken licht bitter. Uit de wortel werd vroeger suiker gewonnen. De geroosterde wortel wordt ook gebruikt in Bambu koffie en als haarbleekmiddel in lotions en shampoos. De plant is te bitter om er thee van te zetten.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie