De gewone of zwarte Vlier (Sambucus nigra)

Een mooie en geurende bloeiende struik in de lente. De Vlier geeft heel veel. In de herfst lijkt hij helemaal op; er blijft dan niets anders over dan een dorre takken bos.
Vroeger werd de Vlier vlakbij boerderijen geplant; men dacht dat de Vlier bescherming bood tegen kwade geesten , vliegen en ongedierte. De Vlier werd ook gezien als een veelzijdig geneesmiddel en daarom wel “de apotheek” genoemd.

De bloeiende crèmekleurige schijnschermen staan rechtop. De kleur en geur van de bloeiende struik laten zien, dat de Zwarte Vlier (de naam vanwege zijn zwarte bessen aan het einde van de zomer) een verzachtende, kalmerende en ontstekingsremmende werking heeft. In de Vlier zitten veel stoffen die op de vochthuishouding werken. De nieren worden gestimuleerd en het zweten wordt opgewekt. Een goede remedie bij griep en verkoudheid, maar het helpt ook bij allerlei ontstekingen en reuma.

Het sap van de bessen bevat veel vitamines en mineralen en is reinigend en opbouwend voor het bloed. Pas op met het eten van rauwe bessen omdat de zaadjes (blauwzuur) in het lichaam kramp kunnen geven.

Tijdens de bloei kan men de bloemen gebruiken om in het deeg van gebak, cake, pannenkoeken e.d de bloemschermen te doen. Ook in een kan water met citroenschijf en in thee komt er een heerlijke aroma vrij. De Vlierbloesemsiroop lekker als drankje en heerlijk over o.a. ijs.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie