Geel Nagelkruid

Geel Nagelkruid

Geum urbanum rozenfamilie (Rosaceae)

Deze Geum Urbanum kwam een paar jaar geleden in mijn tuin kwam groeien. Ik ben er tegenwoordig blij mee. De geur van de wortel lijkt op kruidnagel en de smaak is bitter. Deze plant geeft ons kracht na een periode van uitputting

Een aftreksel van de gedroogde wortel en de verse, voor de bloei geplukte bladeren kunnen gebruikt worden bij maag- en darmstoornissen en tegen ontstekingen.. Altijd met mate gebruiken. De Geum Urbanum heeft een uittrekkende kracht. Het verse en gekneusde Gele Nagelkruid kun je op een gekneusde en ontstoken plek leggen. Het geeft al snel resultaat en vermindert de pijn.

Als je oude boeken erop naslaat, ontdek je dat het vroeger heel veel gebruik werd. Het kalmeert, ruimt op en is pijnstillend. Volgens Mellie Uijldert: zie haar boek De Taal der Kruiden uit 1980 en Hildegard van Bingen en Albertus Magnus (uit de middeleeuwen) verdrijft het alles uit ogen, neus, gebit en hersenen, wat daar niet hoort; het verdrijft oorpijn, hoofdpijn, kiespijn en verkoudheid, het versterkt, kalmeert en vrolijkt op. Het zou ook het beste darmkruid zijn.
Het Gele Nagelkruid is een heel goed kruid en heeft zeker mijn aandacht getrokken.

Gebruik

In de middeleeuwen werd dit kruid ook gebruikt om kruidenwijn te brouwen en aan bier toegevoegd. Tegenwoordig wordt er tinctuur en van de gedroogde plant nog wel thee gemaakt. De bladen kunnen, mits voor de bloei geplukt, worden gebruikt in salades en soepen.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie