Gele kornoelje

Gele kornoelje

Cornus mas

Cornaceae (Kornoeljefamilie)

De Gele kornoelje is een bladverliezende struik/lage boom – maximaal 6 m hoog – die je in bossen, parken en tuinen in heel Europa kunt vinden en staat bekend als een echte bijen en vlinderplant. De Cornus mas bloeit in februari/maart met kleine gele eetbare bloemen in clusters direct op de takken. De rode of geelwitte eivormige bessen die in trossen groeien, zijn rijk aan vitamine C. Ze zijn te oogsten in september/oktober en worden verwerkt tot gelei, compote, sap, jam en wijn.

De maximaal 8 centimeter lange bladeren waar lange nerven doorheen lopen, staan recht tegenover elkaar. Het hout van de Cornus mas is zeer hard.

Gebruik
De gele Kornoelje helpt het bloed te stelpen, de bessen zuiveren nier en bloed en reinigen maag en darmen

Eetbaar.

De bloemen worden gegeten in salades of gedroogd voor thee gebruikt.
De bessen worden als olijven gepekeld, maar onbewerkt smaken ze wrang. De vitamine C rijke bessen kunnen verwerkt worden tot sap, jam, gelei, compote en wijn. Het wordt wel door Duitse-, Oostenrijkse- en Oost-Europese fruitboeren zelf geconsumeerd, maar niet verkocht. De bessen worden vaak vermengd met meloenen, peren en appels.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie