Goudsbloem

Goudsbloem

Calendula Composietenfamilie (Asteraceae)

De bloem van de Goudsbloem of Calendula, die met de zon meedraait, heeft een oranje kleur. De kleur van vitaliteit en het heiligbeen chakra.
Het vitaliseert hart, lever en milt. De lichtgroene kleur (hartchakra) van stengel en blad is ook iets wat opvalt. Het geeft aan dat de plant een werking heeft op maag, darmen, milt en de suikerstofwisseling In zachte winters bloeit hij het hele jaar. Ook daaraan is te merken dat het een energieke en krachtige plant is. De lichtgroene bladeren en stengel zijn sappig en behaard.

De harsachtige geur betekent dat het een desinfecterende werking heeft. Hars samen met de stoffen xantophyl en allantoïne hebben een sterke werking op de huid en bevorderen de aanmaak van nieuw weefsel.
Via de lever en de nieren wordt het bloed gezuiverd en de lymfe geactiveerd en de doorstroming bevordert en dat maakt dat alles los wordt gemaakt wat geestelijk en lichamelijk vast zit. Dus goed te gebruiken bij verharde klieren, constipatie en menstruatie stoornissen. De salicine (zit ook in aspirine) in de plant werkt weer pijnstillend en ontstekingsremmend.

Gebruik
Vroeger werd de plant gebruikt om soep, kaas en stampot te kleuren.
De bloem wordt ook gebruikt in thee, sla, cake etc.

De grootste geneeskracht zit in de bloem.
Calendula is eigenlijk een natuurlijk antibioticum.
De tinctuur wordt van blad en stengel gemaakt en is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken.
Je kunt een aftreksel maken voor een kompres of puur te tinctuur gebruiken om te desinfecteren.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie