Groot Hoefblad

Groot Hoefblad

Petasites albus Compositenfamilie (Asteraceae)

In het vroege voorjaar zie je eerst een soort roze met lila paddenstoel, een bloem, uit de grond komen, daarna het hoefvormige blad wat klein begint en steeds groter wordt. Deze plant was al 100 jaar voor Christus een geneesplant bij de oude Grieken.
De plant woekert via de wortelstok in vochtige grond meestal langs het water.

Al die grote bladeren dekken de grond af; beschermen als ware de vochtige grond. Het groene blad is zacht met witviltachtige onderkant. Deze onderkant doet aan het vlies van de longen denken. Niet onlogisch is het, dat het ook de longen beschermt. Het heeft een zweetafdrijvende, slijmoplossende en diuretische werking bij koorts (werd bij koorts en pest ingezet). Groot Hoefblad werkt ontkrampend bij kinkhoest, astma, bronchitis, COPD, migraine en nog tal van andere kwalen. En werkt bij hooikoorts als anti histamine. Groot Hoefblad beschermt je en laat je groeien.

Deze plant is een paar jaar geleden op de verbodenlijst terecht gekomen vanwege de pyrrolizidine-alkaloïden, die bij ondeskundig gebruik leverschade kunnen geven.
Groot Hoefblad heeft verder geen bijwerkingen zoals cetirizine (een geneesmiddel).
Enkele andere inhoudsstoffen zijn: saponinen, looistoffen, slijmstoffen, bitterstof, inuline, choline, pectine, hars, triterpenen en eiwitten.

Gebruik

Van Groot Hoefblad werd voornamelijk de wortel gebruikt. Deze wortel bevat de werkzame stoffen als ze in de zomer of herfst wordt geoogst. Blad en bloemen werden zelden gebruikt.

Dioscorides, pionier in geneeskunde en kruidenwetenschap uit het oude Griekenland gebruikte gestampte hoefbladbladeren voor zalven tegen huidzweren. Het blad werd behalve op zweren ook op pestbuilen toegepast. Vrij recent heeft de wetenschap aangetoond dat migraine en hooikoorts prima behandeld kunnen worden met deze plant. Maar ja, dat was voordat het kruid verboden werd.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie