Grote Teunisbloem

Grote Teunisbloem

Oenothera erythrosepala Teunisbloemfamilie Onagraceae

De Grote Teunisbloem geeft bloemen die je niet over het hoofd kan zien. Prachtig grote gele en teer uitziende bloemen. De Teunisbloem kan je open zien gaan, wat je bij de Klaproos naar grote waarschijnlijkheid niet gaat lukken. Wekenlang zie je steeds weer nieuwe bloemen uitkomen. Ik heb het geluk dat deze mooie bloemen voor mijn ramen staan. Het geeft het gevoel dat er een zonnetje schijnt. De bloem geeft je licht en maakt de wereld zonniger, schoner en lichter verteerbaar. Dat is wat de Teunisbloem voor je kan doen: het ondersteunt het verteren, helpt je lichaam te reinigen en daardoor wordt ook de wereld lichter en schoner. Je kunt er letterlijk, door Teunisbloemolie te gebruiken, minder door gaan wegen.

De 2-jarige plant geeft in het tweede jaar al haar bloemen; het eerste jaar zie je alleen een

Gebruik

Er zijn in Noord Amerikaan indianenstammen die de extracten van de Teunisbloem uitwendig gebruiken voor het behandelen van wonden en infecties en inwendig tegen hoesten en verkoudheid. Het werkt volgens hen kalmerend en urineafdrijvend.

De olie wordt uit de zaden gewonnen. De olie helpt het cholesterol gehalte en de bloeddruk te verlagen en artritis te verlichten; het helpt bij eczeem en kalmeert hyperactieve kinderen

Eetbaar

Behalve de zaden zijn ook de bloemen, bloemknoppen, bladeren en wortels van de teunisbloem eetbaar.
Thee: van de bloemen van de Teunisbloem. Het is erg goed voor hoest en keelklachten, maar helpt ook maagklachten te verminderen.
De bloemen kunnen ook in een salade of op een toastje gedaan worden
Hele jonge blaadjes kunnen worden toegevoegd aan salades, en wat oudere bladeren worden – net zoals heel veel andere bladgewassen – gekookt of gestoomd als spinazie, in soep of in een groente gerecht.
De wortels kunnen het hele jaar door geoogst worden! Ze kunnen gekookt worden en smaken dan een beetje naar koolraap. De hele (jonge) plant kan ook gegeten worden, Kook en bereidt ze als spinazie, soep of toevoegen in een groentegerecht.

En …… nachtvlinders zijn dol op de prachtige plant.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie