Guldenroede
Solidago virgaurea Composietenfamilie (Asteraceae)
Solidago is afgeleid van het Latijnse woord “solidare”, hetgeen “heel maken” betekent. Het helpt n.l. wonden te helen. Echte Guldenroede groeit in het wild langs bosranden en op zonnige plekken in het bos en bloeit van juni tot september. In de Betuwe zie ik hem eigenlijk vooral aan de waterkant staan.
De echte Guldenroede is geen woekerplant, wat de Solidago Canadensis, die we meestal in de tuin hebben staan, wel is. Het is een plant die de helpt de zure bosgrond te ontzuren en doet dat ook voor ons.
Het helpt je te reinigen bij vervuilingziektes. Denk aan jicht, reuma, eczeem etc.
Bij aandoeningen in de mondholte, tandwortelontstekingen kun je met Guldenroede spoelen. Het helpt ons ook om eten te verteren bij niet goedwerkende gal, lever en pancreas (gele kleur).
Het werkt diuretisch ( bevordert uitscheiding van water door de nieren). Bij nierbekkenontsteking is Guldenroede te activerend. Guldenroede bevat ook histamine. Bij gevoeligheid hiervoor is het verstandig Guldenroede voorzichtig of niet te gebruiken.
Gebruik
Tinctuur (niet langer gebruiken dan 3 weken). Thee kun je zetten van de (bijna) bloeiende top, maar doe er bijvoorbeeld wel Kaasjeskruid (slijmstof) bij. Guldenroede bevat n.l. veel looistof en dan kan constiperend werken.
De blaadjes kun je rauw eten, ze zijn kruidig. Je kunt ze ook door de soep doen.
En de bloemhoofdjes leveren een goudgele verfstof voor het verven van wol of katoen.