Hazelaar

Hazelaar

Corylus avellana Berkenfamilie (Betulaceae)

Heb je de hazelaarkatjes al goudgeel zien bloeien? Ze zijn te gebruiken tegen de koorts. Mooi in een tijd dat we met griep te maken kunnen hebben. Ook het jonge schors en de bladeren zijn geneeskrachtig. De twijgen van de hazelaar zijn buigzaam (wordt o.a. gebruikt om een wichelroede van te maken.) en de bladeren zijn gesteeld, rond, behaard, sterk generfd en hebben een getande rand

Een wilde struik die van oorsprong in Europa groeit. De Hazelaarboom wordt gekweekt om zijn hazelnoten maar de vruchten van de wilde hazelaar smaken een stuk lekkerder. In de bladeren zitten veel inhoudsstoffen zoals: etherische olie flavonoïden, tanninen, etherische olie, palmitinezuur, paraffine, betasitosterol, taraxerol en saccharose.

De Hazelaar is goed voor de bloedvaten. De geneesmiddelen op basis van hazelaar hebben een haarvatenvernauwende werking (ook kleine aders) en het maakt de aders steviger. Dat komt vooral door vitamine P die zich bevindt in flavonoïden en proanthocyanidinen. Hazelnoot heeft een positieve werking op de gal en lever, helpt o.a. bij: oedemen, nachtelijke beenkrampen, aambeien, preventie van aderontsteking, mondslijmvliesontsteking, gingivitis of tandvleesontsteking, milde verwondingen, niet helende wonden, is bloedstelpend en te gebruiken bij tal van andere kwalen. Het kan wel bloeddrukverhogend werken.

Gebruik

De geneeskracht van hazelnoten en hazelnootolie is onmiskenbaar. De bijzonder voedzame hazelnoten bevatten veel vette olie, eiwitten, suiker en vitaminen.
De uit de noten geperste olie kan goed in de keuken gebruikt worden. Deze olie wordt ook gebruikt in cosmetica en zeep. De Hazelaar kan door het zweet af te drijven (10 gram op 0,5 liter water), een goed medicijn zijn tegen griep. Je kunt ook gemengde thee nemen van 5 delen hazelaarkatjes of blad met bijvoorbeeld 4 delen pepermuntblad. Neem zowel in de ochtend als de avond een kopje warme thee. De hazelaartinctuur wordt gemaakt van de twijgjes en het blad. De werking van de Toverhazelaar is vergelijkbaar maar zwakker.

hazelaar_vruchten

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie