Hemelsleutel

Hemelsleutel

Sedum telephium/Hylotelephium telephium Crassulaceae.

Hemelsleutel bloeit van juli tot september met paars-rode, soms roze of geelgroene bloemen. De inheemse soort vinden we nauwelijks nog in de natuur.
De gecultiveerde soorten vinden we in onze tuinen. De plant is populair vanwege zijn late bloei. Het is een overblijvende vetkruid en behoort tot de vetplantenfamilie. Hemelsleutel bevat in de bladeren een helder sap dat weinig smaak heeft.

Bij het kneuzen van de plant komt er een vetachtige slijmerige stof vrij die je kunt gebruiken bij brandwonden en zonnebrand (wetenschappelijk onderzoek vermeldt een anti-inflammatoire werking). Ook zijn de vettige gekneusde bladeren goed te gebruiken tegen een droge ruwe huid, winterhanden, aften en heesheid.

Het werd vroeger in melk gekookt en ingenomen om diarree te stoppen en de nierfunctie te verbeteren.
Uitwendig wordt het al eeuwen gebruikt als wondkruid; wondgenezend. De looistoffen in het sap hebben een licht samentrekkende werking. Ze zorgen ervoor dat wonden sneller dichtgaan en Hemelsleutel heeft een ontstekingsremmende werking
De bladeren werden geweekt in olie en uitwendig gebruikt bij aambeien. Het wordt ook gebruikt bij eksterogen, kloven en verbranding.
Gekneusd blad op ontstoken huid, brandwondjes en aambeien.

De belangrijkste inhoudsstoffen

Anorganische zouten, glycoside, alkaloïden, looistof, slijmstoffen, suikers. Vanwege de alkaloïden niet inwendig gebruiken.

Eigenschappen
Samentrekkend, verwekkend, wondhelend en wondreinigend

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie