Hop

Hop

Humulus lupulus (Hennepfamilie) Cannabacea

Humulus betekent bodem, humere vochtig en Lupus is wolf.
De Hop is een tweehuizige plant. Bij de vrouwelijke zie je hopbellen waarvan de smaak heel bitter is (spijsvertering).
Hop groeit dus op vochtige grond en is een enorme groeier. Het is een plant die bijna niet uit te roeien is. Met zijn ranken slingert hij, met de klok mee, om de bomen heen. Humulus Lupus wurgt planten en leeft ten koste van hen. Hop heeft een overblijvende wortel waaruit elk jaar een nieuwe stengel van 6 m hoog groeit, die zich vastklampt aan wat hij tegenkomt. De bladeren voelen ruw aan.

Hop is een spijsverteringsbevorderend middel doordat het o.a. bitterstoffen bevat. Het versterkt de maag en stimuleert de eetlust en werkt krampopheffend en windverdrijvend waardoor de spijsvertering rustiger verloopt.
Humulus lupulus werkt kalmerend en kan helpen bij slaapproblemen. Het wordt ook wel in combinatie met Valeriaan, Melisse, Passievrucht gebruikt. Hop is goed voor de melkproductie voor borstvoeding. Is goed te gebruiken bij osteoporose bij de menopauze.

Gebruik

Oorspronkelijk komt Hop uit Oost Europa en heeft zich hier verder verspreidt.
Het is hier gekweekt om van de hopbellen bier te brouwen. In de hopbellen zit wel 80% water.
Alleen de vrouwelijke bellen zijn geneeskrachtig en deze kun je eind augustus en begin september drogen, maar is hoogstens 9 maanden te bewaren.

Tinctuur: voor rust, osteoporose, spijsvertering en ….

Hop-lavendelkussen geeft een goede en gezonde nachtrust. Voor een kussensloop van 32 x 23 cm: 4 handenvol (gedroogde) hopbellen en 4 handenvol lavendel. Leg het kussen onder of naast je hoofd om sneller in te slapen en voor een betere en diepere slaap>
Thee van hopbellen: 15 gram gedroogd kruid 10 min. laten trekken in een halve liter water dat net van de kook af is (het kruid niet zelf opkoken).

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie