Kaasjeskruid

Kaasjeskruid

Malva Kaasjeskruidfamilie: Malvaceae

Kaasjeskruid heeft zijn naam te danken aan de vorm van het zaaddoosje wat op een edammer kaas lijkt. Kaasjeskruid is een zacht kruid, dat is het eerste wat je opvalt als je de bloem ziet en zo is ook de werking.

Groot en Klein Kaasjeskruid zijn beide geneeskrachtig. Het zijn 2 à 3-jarige planten met een witte vezelige wortel, die zo diep geworteld is, dat je hem er niet uitkrijgt. Kaasjeskruid heeft donkergroene bladeren en een zacht behaarde stengel. Als je de roze bloemen droogt worden ze paarsblauw wat doet denken aan de gasuitwisseling in de longen.

Slijmstof is de belangrijkste inhoudsstof wat je al kunt proeven door aan een bloemetje te zuigen. Dit helpt te verzachten, los te maken en te ontkrampen. Slijmstof helpt samen met etherische olie en looistoffen, ook aanwezig in Kaasjeskruid, bij ontstekingen en het herstellen van het slijmvlies. Kaasjeskruid kun je gebruiken bij ontstekingen in de luchtwegen, waar veel hoest, slijm en benauwdheid bij komt kijken. Malva is ook goed voor de huid bijvoorbeeld bij psoriasis.
In Kaasjeskruid zitten ook de vitamines A, B en C

Gebruik

Etherische Malvaolie: hiervoor worden de bloemen gebruikt.
Thee: de bloemen, maar vanwege de tere bloemen is de maceratie methode aan te raden; in koud water langzaam laten trekken en voor gebruik opwarmen Tinctuur Malva: van de verse bloemen plus kelk.
Zalf: de bloemen

Eten

Vroeger gebruikte men het gestoofde blad als groenten. Je kunt de bloemen in sla e.d. gebruiken.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie