Klein Hoefblad

Klein Hoefblad

Tussiflago farfara Compositemfamilie (Asteraceae)

Klein Hoefblad is een van de eerste bloemen die je in het voorjaar ziet. Van een afstand lijkt het op een Paardenbloem. Het is een typisch voorjaarskruid vol vitamines en mineralen. De bloemen die oranje geel zijn geven de werking aan op gal, lever en hart. De bloem draait met de zon mee en opent ze als de zon schijnt. Een plant die veel kracht in zich draagt en aan de ontvanger geeft. De hele plant is donzig behaard: werking op huid en slijmvliezen. De wortel is wit, vlezig, kruipend en moeilijk uitroeibaar.

Klein Hoefblad groeit het best op ondoordringbare grond en meestal niet lang op dezelfde grond. En plant die de grond klaar maakt voor andere planten. Het is ook een plant die de grond schoonmaakt en o.a. het chemische vuil in zich opslaat; dus pluk hem op schone grond. Dat is ook de werking voor het lichaam: stimulerend, versterkend en reinigend. Een goed kruid bij voorjaarsmoeheid en depressie.
De in de plant aanwezige slijmstoffen voeren het slijm af en herstellen de slijmvliezen. De pyridine en alkaloïden verwijden de bronchiën en ontkrampen. Een heel goed kruid voor luchtwegen, hoest, bronchitis en astma.

Gebruik

Tinctuur Farfara wordt in het vroege voorjaar gemaakt van de wortels. Thee wordt van de bloemen en het volwassen blad gemaakt. Bij astma kan men (sigaretten) roken van de gedroogde bladeren, dit verwijdt acuut de longvaten en neemt benauwdheid weg.
Klein Hoefblad is op de verbodenlijst gekomen vanwege de inhoudstoffen pyrrolizidine alkaloïden.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie