Kleine Veldkers

Kleine Veldkers

Cardamine hirsuta

De Kleine Veldkers ontkiemt in najaar en winter. In een korte tijd zaait het zich steeds weer uit. Je vindt dit kruid vaak tussen tegels, maar groeit ook in bos, tuin, akkers, dijken, onder hagen op oude muurtjes veelvuldig en in bloempotten die buiten staan.

In een tuin en bos waar een mulchlaag is zul je de Kleine Veldkers niet vinden. Het is een plant die 7 tot 30 cm hoog wordt, kleine vierbladige witte bloempjes heeft met meestal groene bladeren, maar paarse blaadjes kan ook. Het wortelrozet heeft geveerde bladeren.

Eetbaar

Het is een vergeten groente die de hele winter groen is. Vanaf januari kun je het plantje plukken en eten. Van januari t/m maart is de Kleine Veldkers het lekkerst, maar je kunt deze Veldkers het hele jaar plukken. Het plantje behoort onder de kruisbloemigen of koolsoorten en is familie van de Pinksterbloem, Viooltje, Mosterdzaad, Herderstasje en Hondsdraf. Het geeft een nootachtige pepersmaak en lijkt qua smaak op de tuinkers. Lekker in salades, op kaas en toast, maar ook fijngesneden in aardappelpuree en soepen In deze groente zit veel vitamine C en men gebruikte dit plantje ook tegen scheurbuik.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie