Knopig Helmkruid

Knopig Helmkruid

In november / begin december kun je de knolletjes van het Knopig Helmkruid uit de grond halen om er een tinctuur of zalf van te maken. Je moet hem kennen om te weten hoe hij er dan uitziet. In het Zoelense bos en ook in mijn tuin kom ik hem eigenlijk meer in de schaduw tegen.
Knopig Helmkruid is niet zo bekend. De plant valt zomers ook niet zo op vanwege de kleur. De bloemen zijn geelgroen en dat verwijst naar de werking op de lever en spijsvertering. Het roodbruine van de bloem laat zien dat een hartkruid is. (Het is familie van het Vingerhoedskruid (dat kruid absoluut niet gebruiken).

De naam “Knopig Helmkruid” komt voort uit 2 kenmerken van de plant. De wortels zien er n.l. nogal “knopig” uit en de bloem lijkt op een helm. Dat knopige wil het Helmkruid juist eruit hebben. Het ondersteunt het proces via hart en bloedsomloop tegen: gezwellen, verdikkingen en zweren, huidaandoeningen en abcessen, verharde klieren, in- en uitwendige aambeien en via het hormoonstelsel tegen krop en suikerziekte.

Gebruik het kruid altijd met mate: bijvoorbeeld 3 x per dag gedurende een korte periode.
Vroeger werd een knolletje van het Helmkruid om de nek gedragen, dat hield je gezond en beschermde tegen het boze oog. Ook werd het kruid vaak gerookt boven het midzomervuur en dan in huis opgehangen ter bescherming.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie