Kornoelje (Gele)

Kornoelje (Gele)

De bloemen kunnen gegeten worden in salades of gedroogd voor thee. De bessen worden als olijven gepekeld, maar onbewerkt smaken ze wrang. De vitamine C rijke bessen kunnen verwerkt worden tot sap, jam, gelei, compote en wijn en is jammer genoeg niet te verkrijgen. Het wordt wel door Duitse en Oost-Europese fruitboeren zelf geconsumeerd. De bessen worden vaak vermengd met meloenen, peren en appels.

Kornoeljesiroop

Pluk in september/oktober de rode, eivormige, rijpe bessen. Was deze bessen en kook ze even met een beetje water> Doe ze door een neteldoek en pers ze goed uit. Voeg bij 1 liter sap een halve kg fijne witte suiker, even laten doorkoken Vul de siroop tot aan de rand in schone glazen potten. Draai het metalen schroefdeksel erop en zet de potten op hun kop weg. Je kan deze siroop langer dan een jaar bewaren, zolang je het potje niet open doet. Doe ongeveer 1 cm van deze siroop in je wijnglas en giet er dan droge witte wijn over. De siroop zal op de bodem blijven liggen. Hoe meer je naar boven kijkt in je glas hoe lichter je drank wordt. De smaak van je drank verandert terwijl je drinkt. Een verrassend effect, maar niet iedereen is weg van de aparte smaak. Kornoelje jam Als je liever kornoelje jam hebt, doe dan geleisuiker bij het aftreksel. Kornoelje jam is heerlijk bij paté, gestoofde peertjes, wild gerechten, pudding. De smaak kan je vergelijken met die van veenbessen, maar de veenbessen halen niet de verfijnde smaak van de kornoelje bessen.

Gele_kornoelje-vrucht

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie