Kruidengeneeskunde en het wezen van de plant

Het gebruik van de kruidengeneeskunde bestaat zolang als er mensen zijn. In de Oudheid waren we als mens veel sterker verbonden met de kosmos en de natuur.

Er was veel ervaring en kennis die van ouders op kinderen overging. Natuurvolken weten dat niet iedereen met dezelfde kwaal met het zelfde middel geholpen kan worden. Ieder mens is anders en zo ook het ontstaan van de kwaal. In de huidige kruidengeneeskunde, waarbij kruiden als geneesmiddelen worden toegepast, is het gebruikelijk de plant in zijn geneeskrachtige werkzaamheid te beschrijven en toe te passen aan de hand van de geanalyseerde inhoudsstoffen. Daarnaast bepaalt ook het karakter van de plant of het bij je past. Het geneeskrachtige kruid wordt in zijn geheel gebruikt in de vorm van bijvoorbeeld: tinctuur, zalf, kruidenthee.

Taraxacum

In de lente hebben de voorjaarskruiden een reinigende werking. Bijvoorbeeld de Paardenbloem (Taraxacum) heeft veel vitamines en mineralen in zich en verbetert de hele stofwisseling. De kleur, geur, groeiwijze, vorm van blad, de steel, de wortel etc. vertellen ons veel over de werkzame inhoudsstoffen en de typologie.

Paardebloem

Chelidonium

Typologie
De ‘signatuurleer’ – die zijn oorsprong vindt bij Paracelsus – gaat ervan uit dat de plant als geheel méér is dan de som der delen. Deze meerwaarde van de plant als geheel heeft dan betrekking op het achterliggende patroon of het wezen van de plant. Dit patroon vertegenwoordigt een bepaalde energie en kan afgeleid worden uit het geheel van uiterlijke verschijningsvormen, de zogenoemde signatuur van de plant.

Deze signatuur kan zowel in zijn geheel, als in onderdelen, overeenkomst vertonen met: een bepaald type mens, bepaalde orgaansystemen, organen of lichaamssubstanties. Dit is dan mede een aanwijzing waar het kruid geval zijn beste geneeskrachtige werking op uitoefent. Zo vertoont bijvoorbeeld het bitter smakende plantensap van de Stinkende Gouwe (Chelidonium) overeenkomst met de gele gal-vloeistof. Stinkende Gouwe is dan ook een goed kruid om lever en gal te stimuleren.

Chelidonium

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie