Longkruid

Longkruid

Pulmonaria familie Boraginaceae

Al vroeg in het voorjaar zie je het longkruid bloeien. Ik blijf de kleuren prachtig vinden. Van oudsher staat deze plant bekend als geneeskruid voor de longen. De vlekken op het zacht behaarde en slijmerige blad lijken op het longweefsel dat ook gevlekt is. Het longkruid voert het teveel van slijm en vocht af bij o.a. ontstekingen en hoest. De mooie roze tot paarse kleuren van de bloempjes lijken op de gasuitwisseling in de longen en het zuurstoftransport naar de cellen. Longkruid heeft een verkoelende en kalmerende werking op bloed, luchtwegen en de psyche. De plant bevat veel silicium en is dus weefselversterkend en weerstandverhogend. Ook te gebruiken bij chronische diarree met verlies van bloed en slijm

Je kunt deze plant langdurig gebruiken als ondersteuning bij longaandoeningen. De tinctuur kan je acuut gebruiken bij o.a. astma, longontsteking, longemfyseem. Je kunt ook het blad kneuzen en op de borstkas doen. Het is langdurig te gebruiken. (Komkommerkruid, Smeerwortel, Ossentong en Slangenkruid komen uit dezelfde familie en hebben een vergelijkbare werking.)

Gebruik

Van de bloemen en het blad kun je ook thee zetten. Gebruik jonge bladeren in salades en in anderen gekookte groenten: gestoomde, soepen, stoofschotels. De bloemen staan mooi in salades en gebak.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie