Maarts viooltje

Maarts viooltje

Viola odorata Viooltjesfamilie (Violaceae)

Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, beschreef het Maarts viooltje als een heilzame plant. Het Maartsviooltje is bij een groot aantal aandoeningen van de luchtwegen te gebruiken. Het helpt bijvoorbeeld bij keelontsteking, bronchitis maar ook als bloedzuiveraar en bij uitputting, slapeloosheid, als pijnstiller en heeft een antibacteriële werking. Het Maarts viooltje heeft meestal violette – soms roze of witte bloempjes, die zoals de naam al zegt, rond maart bloeien. Deze bloempjes hebben een heerlijke maar vluchtige geur. De bladeren zijn eirond tot breed hartvormig en gesteeld. En de vrucht is een driekleppige doosvrucht waar kleine zaadjes inzitten. Het Maarts viooltje is in de natuur vrij zeldzaam, wel wordt hij als tuinplant gekweekt. Tegen de bloeitijd wordt het kruid verzameld. De werkzame stoffen zijn o.a. saponinen, bitterstoffen, glycoside, salicylzuur en veel vitamine A en C.

Gebruik

Je kunt het kruid dus gebruiken bij keelontsteking, bronchitis met vastzittend slijm, tandvleesontsteking en om je bloed te zuiveren. Een thee van dit kruid wordt zowel in- als uitwendig gebruikt. Twee theelepels van het Maarts viooltje wordt met ¼ koud water overgoten, aan de kook gebracht en 5 minuten laten trekken. Drink 2 tot 3 maal op een dag een kopje thee – tegen hoest en vastzittend slijm – gezoet met honing. Voor het gorgelen en ook voor het wassen van de huid (eczeem) moet je de thee niet verdunnen. In de volkgeneeskunde was de siroop (hoestmiddel) van het viooltje geliefd. Het had tegelijkertijd een mild laxerende werking, was ontstekingsremmend, pijnstillend en werkte antibacterieel. Soms worden de verse bloempjes gemengd met bijvoorbeeld sinaasappeljam gebruikt als kalmerend middel. Bij jicht kun je een afkooksel in azijnwater nemen voor de kompressen.

Eetbaar

De bloemen en bladeren worden in de keuken gebruikt vanwege hun geur en decoratieve kwaliteiten. Voor de thee neem je een handjevol bloemen per kop thee. Voor gesuikerde bloemen etc. zie mijn website.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie