Moerasspirea

Moerasspirea

Filipendula ulmaria familie Rosaceae

De Moerasspirea bloeit weer met een mooie roomwitte pluim en kan wel 1 ½ m lang worden. De bloem doet denken aan de Geitenbaard en de (tuin)Spirea. Moerasspirea ook wel ”Koningin van de Velden” genoemd, groeit het liefst op vochtige grond langs de waterkant. Het is een plant die de grond ontzuurt en zo ondersteunt het ons ook om te ontzuren.

Gebruik

De bladstelen zijn rood, de bladeren aan de bovenkant zijn donkergroen en aan de onderkant viltig wit en dat laat zien dat het ons ondersteunt bij de vochthuishouding en versterkend werkt. Een kruid voor de nieren. Het bevat vitamines (B-choline en C) en veel mineralen. De roomwitte bloemen verspreiden
een amandelachtige geur. Geur en kleur verwijzen naar een harmoniserende, verzachtende en pijnstillende ondersteuning van het zenuwstelsel en de vrouwelijke organen.

De tinctuur Filipendula wordt in het voorjaar van de wortel gemaakt. In een kruidenmengsel voor thee kun je Filipendula met mate gebruiken.
Het wordt snel teveel. De knolwortel geurt naar kamfer; een ziekenhuisachtige geur, deze etherische olie kan antiseptisch werken en dus helpend kan zijn bij ontstekingen.

Eetbaar

Filipendula is een lekker eetbaar kruid. Voor een heerlijke zomerse drank heb je 5 bloemenschermen nodig. Overgiet die met een fles witte wijn.
Acht dagen op een frisse plek. Zeef de wijn en doe er eventueel wat vloeibare honing bij. Voor meer recepten van de Moerasspirea zie mijn website.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie