Munt

Munt

Mentha Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)

De Watermunt (Mentha aquatica) groeit vooral langs maar ook in het water en in natte weilanden. Watermunt heeft een lange bloeitijd van juni t/m oktober. De lila bloemen worden door bijen en hommels bestoven. De bladeren, vallen mij altijd op door het ronde eivormig gekarteld jonge groene blad dat dan rood/paars dooraderd is. De vierkante stengel is donkerpaars gekleurd en de stevige wortelstok heeft veel uitlopers.

Gebruik

Een plant die sterk is en dat ook laat merken in zijn geneeskracht.
De hele plant is licht behaard; wat aangeeft dat het een werking heeft op de huid en slijmvliezen. De bladeren ruiken naar pepermunt. De gekweekte muntvormen hebben wel meer smaak dan de oorspronkelijke planten
De pepermunt verkoelt de huid en helpt daardoor de pijn te verminderen en de jeuk te verminderen. Pepermunt kan o.a. bij spanning, verlichting geven. Het helpt je te ontspannen (ontkrampen) en te kalmeren.

Munt laat zich heel makkelijk kruizen, vandaar dat er ook zoveel verschillende soorten te koop zijn. De Watermunt is een van de oorspronkelijke planten waarmee gekruist is.

Medicinaal worden vooral de Pepermunt Mentha piperita (Watermunt en Aarmunt) en de Kruizemunt: Mentha spicata (Crispa) gebruikt.hee: het hele bloeiende kruid. Doordat mentol het maagzuur neutraliseert, is het kruid geschikt bij nerveuze aandoeningen van de maag. Ook is munt goed te gebruiken bij darmkrampen en slechte spijsvertering. Gebruik bij kinderen liever Kamille en Venkel omdat zij menthol moeilijker kunnen verdragen.
Het laat zich goed mengen met Kamille en Citroenmelisse.

En…. natuurlijk munt in het eten.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie