Paardenbloem

Paardenbloem

Taraxacum officinale composietenfamilie Asteracea

De weilanden staan in het voorjaar vol Paardenbloemen. Een zonnig gezicht en lekkernij voor veel dieren.
Paardenbloem wordt gebruikt als voorjaarsreiniger; het maakt schoon en werkt als een filter. Het ondersteunt lever, galblaas en spijsvertering. Paardenbloem bevat veel vitamines en mineralen Als je de groene blaadjes proeft smaakt het bitter. Dat is een aanwijzing dat het de spijsvertering activeert. Het stimuleert eigenlijk de hele stofwisseling en het verlaagt het bloedsuikergehalte in het bloed.. Taraxacum wordt een constitutie kruid genoemd en dat zegt eigenlijk genoeg. Het is heel goed in te zetten bij vermoeidheid en uitputting als je moeilijk overeind kan blijven.

Je kunt deze groene blaadjes in de sla doen. Neem dan wel de heel jonge blaadjes, anders is het gauw te bitter. Molsla wordt gemaakt van afgedekte bladeren, die dan verbleken en minder bitter smaken. Ook de bloemblaadjes kun je in sla, salade en thee gebruiken. Die gele kleur oogt heel leuk. Voor de thee kun je niet de hele bloem drogen, omdat het dan snel pluizig wordt.

In Frankrijk wordt de Paardenbloem Pis-en-lit genoemd, omdat je er gemakkelijk van gaat plassen; het is een echte vochtafdrijver. De tinctuur Taraxacum wordt in het vroege voorjaar van de wortel gemaakt.

Van de Paardenbloem kun je ook een heerlijk beleg voor op de boterham van maken.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie