Pastinaak

Pastinaak

Pastinaca sativa schermbloemenfamilie Apiaceae

Pastinaak of witte wortel is een plant uit de schermbloemfamilie. Deze schermen bloeien geel. Je ziet de plant nu in bermen, uiterwaarden en dijken bloeien.
De pastinaak wortel is ongeveer 20 cm lang en heeft een zoete anijsachtige smaak. Je kunt de Pastinaak de hele winter oogsten, omdat de wortel in de grond niet doodvriest. De Pastinaak werd door de Romeinen meegenomen en later verdrong de aardappel de pastinaak.

De Pastinaak bevat veel vitaminen: C, B en K, caroteen, veel mineralen en is een krachtige antioxidant. Er zit veel foliumzuur in, wat ons kan beschermen tegen hartziekten en osteoperose. De wortel is rijk aan vezels, bevat weinig calorieën en omdat het diuretisch werkt voert het snel afvalstoffen af, wat o.a. goed is bij reuma en de hoeveelheid kalium helpt om de bloeddruk niet te hoog te laten worden.

Gebruik

De Pastinaak kan rauw, gekookt en gestoofd gegeten worden. Er kan puree van gemaakt worden en het smaakt lekker in soepen. De bladeren, bloemen en zaden zijn goed te eten.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie