Smeerwortel

Smeerwortel

Symphytum officinale Ruwbladigenfamilie: Boraginaceae

De Smeerwortel is weer volop aan het bloeien en dat blijft voorlopig zo. De plant kan zowel witte , rose , rode als paars hangende bloemen hebben. De plant voelt stug en slijmerig aan. De stugge haren vertellen ons dat de plant een werking heeft op de buiten- en binnen huid. Er zit o.a. veel silicium in. Vroeger smeerden we de slijmerige en gomachtige substantie op breuken en kneuzingen. Ze wisten van de helende werking van deze plant. Dan kunnen wij natuurlijk ook doen. Iedere keer als we hem afknippen komt hij weer op. Dan zegt iets over de krachtige werking van deze plant.

Gebruik

De wortel wordt gebruikt voor tinctuur, zalven, maar ook door te raspen er een papje van te maken met water en olie en op de breuk of zwelling te doen. Je kunt ook het blad kneuzen en op de aangedane plek aanbrengen. Smeerwortel is verzachtend en bevordert de doorbloeding van het weefsel. Het haalt overtollig vocht weg en bevordert de genezing en bij zenuwpijnen werkt het pijnstillend. Gebruik dan wel de zwarte wortel, die van binnen wit is. De bruine wortel is n.l. minder geneeskrachtig.

Inwendig gebruiken we de tinctuur in een homeopatische verdunning vanwege de alkaloïden, die een opstapeling in de lever kunnen geven. De alkaloïden werken pijnstillend via het zenuwstelsel.

Eetbaar

Het jonge blad kan in de sla worden gedaan, maar ook gestoofd kun je het eten.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie