Stinkende Gouwe

Stinkende Gouwe

Cheledonium

Een zonnig donkergeel bloeiend kruid wat in de schaduw groeit, zul je niet veel vinden. Zelfs het licht groene weke blad bevriest in de winter niet.
Het is een krachtige plant. Het kruid groeit op de onmogelijkste plaatsen, tussen stoeptegels, onder een heg.
De mieren houden van het zaad en brengen het overal naar toe.

Gebruik

En heb je het gele plantensap al gezien, dat lijkt op de kleur van het gele galvocht? Het melksap maakt het kruid geschikt voor lever- en galblaasaandoeningen. Dit bittere en prikkelende sap stimuleert de galproductie, geeft een betere doorstroming en vertering (spijsvertering, vetten), het lost galstenen op en helpt bij geelzucht. Stinkende Gouwe kan ook ingezet worden om troebele ogen weer meer helder te krijgen.

Het sap helpt ook wratten te verwijderen. Je kunt de wrat dan ook met het melksap van de stengel aanstippen. De wrat kan dan zwart worden en afvallen. De buitenkant van de wortel heeft veel haarworteltjes, met aan de buitenkant wratjes.

Vanwege de alkaloiden mag je de tinctuur, gemaakt van de wortel, alleen uitwendig gebruiken. Voor inwendig gebruik, wordt een homeopatische verdunning genomen.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie