Tamme Kastanje

Tamme Kastanje

Castanea sativa

De Tamme Kastanje lijkt qua boom niet op de Paarde Kastanje. De Tamme Kastanje behoort tot de beukachtigen en is winterhard. Op goede grond kan deze boom wel 30 m hoog worden. Wel lijken de kastanjes op elkaar. De tamme kastanje is platter dan de Paarde Kastanje en het omhulsel (bolster) is van beide groen, maar de bolster van de Tamme Kastanje is echt niet op te pakken met zijn vele scherpe stekels; wat je met de Wilde Kastanje wel doet. De vrucht is enorm beschermd en dat doet de tamme kastanje voor ons met al haar mineralen, vitamines en vezels. In de bolster zitten een stuk of 4 tamme kastanjes samen, waarvan er vaak maar een volgroeid is.
De tamme kastanje vrucht is heerlijk om te eten, maar de kastanje van Paarde (Wilde) Kastanje moet je absoluut niet eten.

De Tamme Kastanje is hier waarschijnlijk door de Kelten 200 jaar voor Christus geplant en komt oorspronkelijk uit Azië. Deze boomvrucht was heel lang de basis van onze voeding. Aan het einde van de 19 e eeuw werd deze kastanje meer het arme mensenvoedsel. Op het platteland werden tamme kastanjes vaak in de plaats van graanproducten gegeten. De tamme kastanjeboom werd dan ook “broodboom” genoemd.

Gebruik

De gedroogde vruchten helpen cholesterol te verminderen. De tamme kastanje bevat achtmaal minder vetten dan de meeste oliehoudende bolstervruchten. De koolhydraten bevatten hoofdzakelijk zetmeel; je kunt hier meel van maken. De tamme kastanje bevat veel mineralen: grote hoeveelheden kalium en fosfor, kleinere hoeveelheden zwavel, magnesium, calcium, natrium met daarnaast de vitamines B1, B2, C en E en veel vezels
De tamme kastanje moet compleet gaar bereid worden. Hij verteert traag, maar door het aanwezige gehalte aan resistent zetmeel heeft hij een gunstige werking op de darmfunctie. Kastanjes kunnen acute trombose en aambeien tegengaan. De kastanje is de minst caloriehoudende noot van onze planeet. Uit extracten van de bladeren werden vroeger medicijnen tegen hoest, slijmvorming en diarree bereid. De tamme kastanje bevat oxaalzuur. Voor mensen met nierstenen is het dus beter om er weinig van te eten.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie