Toverhazelaar

Toverhazelaar

Hamamelis Virginia Compositenfamilie (Hamamelidaceae)

De Toverhazelaar werd veel gebruikt door indianenstammen in het oosten van Noord-Amerika, zoals de Osage, die het o.a. gebruikten voor zweren en tumoren op de huid, de Potawatomi, plaatste de takken op de hete stenen van de zweethut, om met de dampen de huid te genezen.

Het leuke van de Hamamelis is, dat deze struik hier in januari bloeit. De vruchten zijn houtige doosvruchten die lijken op hazelnoten. Ze worden maanden later rijp en barsten dan open en de zaden vliegen met kracht weg. Het is een heester die ongeveer 6 meter hoog kan worden, waarvan de takken en stam een grijsbruine schors hebben. Het jonge schors heeft een geneeskrachtige werking. De bladeren zijn groen en licht behaard met nerven langs de bladrand die bochtig getand is. De bloemen bloeien in de oksels van de bovenste takken en zijn eigenlijk niet meer dan wat rafelige gele draadjes met een donkerrood fluwelen hartje, maar geuren heerlijk zoet (etherische olie).

Gebruik

De inhoudsstoffen: looistoffen (de bast 30 x zoveel als de bladeren), saponinen, choline (b4), flavonglycosiden, hars en etherische olie.
De behaarde blaadjes duiden op een werking op de huid en slijmvliezen. Het helpt o.a. de wond te genezen. De Hamamelis is het meest bekend als cosmetisch product: zeep, crème, hamameliswater – vooral vanwege de samentrekkende eigenschappen van deze plant. Hamamelis kan ook worden gebruikt bij allerlei problemen met de aderen, ingezet worden bij verstuikingen en verrekte spieren en werkt op de spijsvertering.
Let op! Gebruik de Toverhazelaar niet naast atropine, cardec DM, codeïne. Het beïnvloed de werking van deze medicijnen.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie