Vlierbessensiroop met gember

Pluk zoveel bessen je kunt op een droge zonnige dag

Ontdoe ze van hun steeltjes, haal de groene onrijpe bessen eruit, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet. Doe de besjes in een grote pot en giet er water bij zodat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen tot de bessen goed zacht zijn. Giet over door een zeef : de pitjes zijn onschadelijk maar hebben een bittere smaak. Voor elke 600 ml vloeistof , voeg je 450 g rietsuiker toe, het sap van een citroen en 10 kruidnagels. Zet alles terug op het vuur, voeg een stukje verse gember van 2 cm toe en roer tot de suiker is opgelost. Kook 10 minuutjes goed door.Verwijder de gember en de kruidnagels en giet over in kleine flesjes. Ongeopend is de siroop minstens een jaar houdbaar, eens geopend bewaren in de koelkast voor ongeveer drie weken.

  • 2.5 kg vlierbessen
  • 0.5 liter water
  • pijpje kaneel
  • 5 kruidnagelen
  • een kleinstukje gember
  • 2 kg fijne bruine kandijsuiker
  • (Je kan de kruidnagels en de gember -en eventueel de kaneel- ook weglaten of vervangen door tijm en pepermunt, zeker als je de siroop voor kinderen wil gebruiken)

Breng kruidnagelen, kaneel en gember met het water aan de kook, laat een half uurtje zachtjes trekken, filtreer en laat afkoelen. Haal de bessen van de steeltjes en was ze. Doe ze met het kruidenaftreksel in een pan en breng aan de kook, laat even sudderen en pers het nog warme sap door een zeef. Breng onmiddellijk terug aan de kook en voeg er al roerend de suiker aan toe. Laat nog even doorkoken en vul af in potjes. (Als je nog geen kruiden had toegevoegd kan je eventueel voor het afvullen nog een paar druppels etherische olie toevoegen, waarbij ik opnieuw tijm of pepermunt zou adviseren.) Los van de siroop 1 à 2 eetlepels op in een beker heet water, eventueel met een scheutje whisky. Drink dit ‘s avonds in geval van verkoudheid of ‘s winters als slaapmutsje.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie