Walnoot

Walnoot

Juglans regia Okkernootfamilie (Juglandaceae)

Walnoot komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en Azië en wordt al eeuwenlang aangeplant vanwege de noten.
Op dit moment vallen de walnoten met vele tegelijk naar beneden. De groene bolster waar de noot in zit is donker en dunner geworden en opent zich en de noot met houten bast valt neer. Als je de bast openmaakt valt de gelijkenis met de structuur van de hersenen met vlies op; de walnoot helpt dan ook bij ziektes aan hoofd en hersenvlies.

In de zomer is het heerlijk onder de notenboom te zitten, het is een heel grote en hoge parasol die je beschermt tegen de zon – walnotenolie is een goede zonnebrandolie – en het is er vaak heerlijk koel. De bladeren bevatten de stof juglon (tegen schimmelziektes), die muggen op afstand houdt en tevens er voor zorgt dat onder de Walnoot weinig planten kunnen groeien; het drupt n.l. met het regenwater op de grond.

Gebruik

Noten zijn belangrijk voedsel voor hersenen en zenuwen: 1 theelepel walnotenolie per dag werkt cholesterolverlagend en verhoogt het concentratievermogen. Bovendien worden belangrijke hersenfuncties ondersteunt en aderontstekingen voorkomen.

Walnoot helpt bij de regulering van de schildklier en is ondersteunend om de pancreas te kalmeren bij hypoglycemie. In combinatie met de weegbree wordt het bij oorontstekingen gebruikt. Verder wordt walnoot bij ontstekingen en zwellingen van klieren gebruikt. Het maak o.a. de huid schoon bij wondjes, acne, eczeem, kloofjes etc. psoriasis, puistjes etc en is versterkend voor hart en bloedvaten.

Walnotenolie is geschikt als zonnebrandolie, als voedende olie voor het haar, bij huidaandoeningen, de olie reinigt de lymfe en is zenuwsterkend.

De tinctuur en de thee worden gemaakt van het jonge blad dat net uitgegroeid is. De bladeren behoren tot de looistof kruiden en kunnen dus gebruikt worden bij ontstoken slijmvliezen. Thee kan ook gezet worden van de tussenschotten in de noot die verwijzen naar de bouw van ons hart, met kamers boezems.

Eetbaar

Walnootolie is o.a. lekker in de sla. Walnotenolie wordt op 2 manieren gemaakt: door persing van de noot of door onrijpe bolsters op olie in de zon te zetten.
Van de onrijpe noten wordt kruidenlikeur gebruikt.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie