Wilde Bertram

Wilde Bertram

Achillea ptarmica Asteraceae

De witte bloempjes van Wilde Bertram bloeien van juli t/m september. Ze zijn groter, maar lijken sprekend op, de bloempjes van Duizendblad. Het zijn dan ook beide Achillea soorten.
De bladeren lijken minder op elkaar. Deze blaadjes zijn gezaagd maar ongedeeld.
Deze plant groeit meestal aan het water. Wilde Bertram houdt van zon en vocht.

Achillea is genoemd naar Achilles, de krijgsheld van Troje. Achilles redde zijn gewonde soldaten door de wonden met deze plant te behandelen.
Ptarmica komt van het Griekse ptarmike (Nieskruid).

De wortels van de kruipende wortelstok en de bloemen gebruikte men in de volksgeneeskunde. Het tot poeder gemalen droge blad kan als nieskruid gebruikt worden. De Engelse naam is dan ook Sneezewort (nieskruid). In de Middeleeuwen werd de plant gebruikt dankzij het vermogen om niesbuien op te wekken als middel ‘om het hoofd schoon te maken’, na bijvoorbeeld een bruiloft.
De naam Wilde Bertram houdt verband met het vroegere gebruik van de scherp smakende wortelstok, die tegen kiespijn werd gekauwd. Het zijn de bitterstoffen van deze plant die helpen tegen kiespijn en bij mond- en tandvleesontsteking.

Wilde Bertram is een inheemse plant en is dus aangepast aan onze Nederlandse omstandigheden. Inheemse planten zijn vaak minder gevoelig voor ziekten dan uitheemse, gecultiveerde planten. Ze maken deel uit van een leefgemeenschap waarbij planten en dieren op elkaar afgestemd zijn. De bloemen van Wilde Bertram zijn voedselbron voor talloze vlinders en andere insecten. Sommige vlindersoorten zijn zelfs bijna geheel afhankelijk van Wilde Bertram.

Eetbaar

De bloemen kunnen zowel vers als gedroogd in gerechten verwerkt worden en hebben een peperachtige smaak. De malse blaadjes van het moerasduizendblad (Achilla ptarmica) smaken goed op brood of in salades, en hebben – in tegenstelling tot de blaadjes van Achillea millefolium – geen bittere bijsmaak.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie