Witte en Paarse Dovenetel

Witte en Paarse Dovenetel

Een plant die veel op de brandnetel lijkt, maar zoals de naam al zegt niet prikt. De plant bloeit de hele zomer. Het wortelgestel woekert, je krijgt hem eigenlijk nooit helemaal weg. De dovenetel groeit enigszins in de schaduw. Het leuke van planten is dat ze vaak door kleur, vorm etc. hun werkingsgebied aangeven. Zoals bij alles zijn hier natuurlijk ook uitzonderingen op.

De witte bloem lijkt op een opengesperde muil en werkt op aandoeningen diep in de keel zoals strottenhoofd en stembanden. Het verkoelt bij ontstekingen, zuivert het bloed en voert slijm en bacteriën af. Het is door de combinatie van slijmstoffen, looistoffen en de etherische olie heel goed in te zetten bij ontstekingen en wondgenezing. In mijn praktijk gebruik ik hiervoor tinctuur van de Dovenetel en/of kruidenthee. De Paarse en Gele Dovenetel kun je ook gebruiken, maar de werking is minder sterk.

De toppen en bloemen van de Dovenetel kun je vers gebruiken in soepen en salades. Niet te veel, want de smaak is gauw overheersend. De plant bevat o.a. vitamine B. C , kalium, slijm-, looi- en bitterstoffen.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie