Zonnebrand

Als je het niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid

Alles wat je op je huid smeert wordt opgenomen en komt in je bloedbaan terecht. Jouw bloed zorgt dat elke cel in jouw lichaam voeding krijgt en dat kun je beter met goede natuurlijke middelen doen.

Vitamine D en serotonine

Zonlicht heeft niet alleen nadelige gevolgen. Door het ultraviolette licht wordt het zich in het lichaam bevindende ergosterine omgezet in vitamine D.
De belangrijkste functie van vitamine D is dat zij helpt kalk op te nemen en dat is goed voor onze botten. Vitamine D helpt ook tegen tandbederf.
Zonnestralen activeren onze stofwisseling. De zon werkt oppeppend en opvrolijkend. Ze kan zelfs depressies verdrijven, omdat ze medeverantwoordelijk is voor de aanmaak van serotonine.

Rond het middaguur kan je beter uit de zon blijven, omdat dan de kans te verbranden verreweg het grootst is. De zon staat dan op het hoogste punt.
Geen enkel zonnebrandmiddel kan je een volledige bescherming bieden.

Zonnebrand is een ontsteking van de huid en onderliggend weefsel. Het is belangrijk de huid langzaam aan de zon te laten wennen. Bijvoorbeeld eerst een kwartier of half uur (kijk wat bij jouw huid past) en dat met dezelfde factor verlengen.

Draag beschermende kleding als je erg gevoelig bent voor verbranding

Niet alle kleding beschermd tegen UV stralen. Ik geloof wel dat kleding helpt beschermen tegen verbranden, vooral als je een huid hebt die gevoelig is voor de zon. Test hoeveel een stof beschermd door het tegen het licht te houden. Hoe meer licht een kledingstuk doorlaat, hoe minder het beschermt tegen de zon.
Smeer je huid ook onder je kleding in met een olie of zonnebrandcrème.

Een natuurlijke bescherming tegen de zon: factor 3 – 10

Je kunt crèmes kopen met hoge beschermingsfactor van bijvoorbeeld 30. Zodat je 30 x meer beschermd bent dan normaal is voor jouw huid.
Dat bereik je niet met de natuurlijke middelen. Ze geven wel een bescherming tot factor 10, dus smeer je vaker in. En ze helpen je de huid te verzorgen.
De zon blokken doen ze niet.

 • Goudsbloemolie met etherische olie van 20 druppels. lavendel en 5 druppels munt: factor 7. Hier verkrijgbaar voor € 6,-
 • Olijfolie
 • Kokosolie factor 8, wordt vloeibaar bij 23-27◦, anders blijft het wit. Het bezit bruinende kwaliteiten. Je kunt ook 25 ml sesamolie met 5 ml kokosolie vermengen
 • Avocado-olie heeft een hele lichte beschermingsfactor. Het vertraagt de pigmentverkleuring van de huid.
 • Jojoba-olie factor 4 is licht verkoelend en wordt goed opgenomen door de huid.
 • Sesamolie factor 4

Volgens Anthony J. O’Lenick, auteur van ” Oils of Nature “, heeft frambooszaad olie een beschermingsfactor van 28-50 en wortelzaad olie factor 38-40. Andere oliën, zoals kokosolie, tarwekiemolie, jojoba-olie, sesam, enz. hebben allemaal weer lagere factors van 4-10. Geen enkele olie beschermt ons 100%, dus je moet nog steeds gezond verstand te gebruiken bij het ​​gebruik van natuurlijke oliën als een zonnebrandcrème.

Kokosolie recept met o.a. wortelzaad- en frambooszaadolie

Ingrediënten:
1/4 kop kokosolie
1/4 kop shea butter
1/8 cup sesamolie of jojoba-olie
2 eetl. bijenwas korrels
1-2 el. zinkoxide poeder (optioneel)!!!! Als je vindt dat je een full-spectrum zonnebrandcrème nodig hebt.
1 tl. rode framboos zaad olie
1 tl. wortelzaadolie

Lees het volledige artikel over het recept en over de toevoeging van zinkoxide
http://healthimpactnews.com/2013/homemade-coconut-oil-sunscreen-recipe/
http://jetskeultee.nl/een-goede-zonnebrandcreme/obj7777431

Aftersun

Bij zonnebrand met lauw water/olie etc. werken. Als dit niet voorhanden is maar wel koud, dan natuurlijk koud gebruiken.
Het koude kan een shock geven; het sluit ook af.

 • St Jansolie: kan de pijn verzachten en de huid snel herstellen. Niet in de zon gebruiken! Hier verkrijgbaar voor € 6,-.
 • Goudsbloemolie of -emulsie: als zonnebrand en zonbescherming. Hier verkrijgbaar voor € 6,- eventueel met lavendel.
 • Lavendel (Lavendula officinalis): Je kunt een aantal druppels van de etherische olie ook in uierzalf of goudsbloemolie doen.
 • Jojoba het genezingsproces. Het hydrateert, geneest en kalmeert
 • Citroen (absoluut niet uit de koelkast, geeft een shock ! ) : Een bio-citroen op kamertemperatuur bewaren en het sap ervan fris op de huid laten druppelen, zacht verdelen en laten opdrogen. Soms gloeit of prikt het een halve minuut. Een paar keer per dag de huid zo behandelen en de zon heeft minder invloed, net als insecten.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie