Zuring

Zuring

Zuring wordt op dezelfde manier bereid als spinazie. De smaak van zuring doet enigszins ook aan spinazie denken. Het is een belangrijk ingrediënt in het gerecht “paling in het groen”. De smaak van zuring pas prima in soepen, sauzen en omeletten.

Hak de zuring hierbij fijn en voeg ze aan het gerecht toe. Zuring kun je als extra toevoeging in slaatjes of gemengde salades gebruiken. Het zal deze een fris-zuur accent geven.

Zuring kan ook (kort) gestoofd worden. Gebruik een roestvrijstalen pan en gebruik een klein beetje boter. Verse fijngehakte zuring kan als kruidenbouquet voor verschillende gerechten gebruikt worden. Hak de blaadjes dan zeer fijn en gebruik slechts een kleine hoeveelheid.

In de salade kan de azijn dan achterwege gelaten worden.

Gebruik zuring niet in combinatie met mineraalwater. Zuring kan wel goed worden toegevoegd aan een vette maaltijd. De maaltijd zal hierdoor beter verteerd kunnen worden. De smaken tussen de meerdere soorten zuring kunnen wat verschillen. De veldzuring is bijvoorbeeld bitterder van smaak dan de Spaanse zuring. Alle zuring smaakt zuur.

Sommige zuring kun je niet eten, bijvoorbeeld de Waterzuring. In de oorlog werd zuring als groente vaak gegeten. Het is echter onverstandig vaak zuring op het menu te hebben staan.

Zuring bevat veel oxaalzuur. Jonge bladeren bevatten zelfs 10% oxaalzuur, de oude bladeren bevatten toch nog 5%. Oxaalzuur onttrekt calcium aan de Aanbevolen wordt daarom zuring met mate te eten en, misschien nog beter, alleen als smaakmaker te gebruiken. Bijvoorbeeld samen met andere bladgroenten. Zuring moet vermeden worden door zwangere vrouwen. Het bevat anthrachinonen, welke een prikkelende werking op de baarmoeder hebben. Zuring bevat veel ijzer en vitamine C. de bladeren werken bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend.

Clementine Bergfeld

Kruidengeneeskunde wil vooral de aanwezige natuurlijke genezende kracht van mens of dier stimuleren om het evenwicht van lichaam en geest te herstellen.

Naast de kruidengeneeskunde kan ik je ook via coaching of counseling ondersteunen.

Met regelmaat organiseer ik kruidenwandelingen, kinderworkshops, kruidencursussen, kruidenworkshops en organiseer en geef ik lezingen.
Op deze website kruidengeneeskunde.eu kan je heel veel informatie vinden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet

Clementine Bergfeld

Geef een reactie